Sarpsborg Seniorakademi

9. juni 2023-2 dager: Operafest Røykenvik og historiske Hadeland.

Avlyst grunnet for få påmeldinger

Avreise fra Busstorget 9.juni kl.10:00, via Bryggeriet og Esso Grålum.

Dag 1: Nittedal, Gran, Røykenvik

Ferden går til Gjelleråsen hvor vi skal bli bedre kjent med Anora som er et nordisk brennevinsmerkehus dannet ved sammenslåing av Arcus og Altia. Brennevinshuset forvalter arven etter de gamle destilleriene, herunder reseptene til Gammel Opland, Løiten Linie, Lysholm. Her får vi servert danske smørbrød, omvisning og smaksprøver.

Deretter fortsetter ferden til Granavolden som var et knutepunkt langs den Bergenske kongevei og et mektig maktsentrum i middelalderen. Vi besøker Glasslåven. Her får vi oppleve aktuell samtidskunst og tradisjonsrikt kunsthåndverk. Låven huser utstillinger, arbeidsrom og glassverksted, og er et levende sted der ny kunst blir til. Vi får en kort introduksjon om stedet og mulighet til å se deres utstilling med det beste av blåst glass i Norge, med 26 ulike glasskunstnere.

Vi fortsetter til Hotell Hadeland hvor vi skal overnatte en natt. Etter felles middag setter vi oss i bussen klare for «Operafest Røykenvik». Hele Hadeland deltar i festen med små og store arrangement (https://operafest.no/home/program-2023/) Vi skal til hele Hadelands hovedscene oppkalt etter Halvdan Svarte, vakkert beliggende i Røykenvika ved bredden av

Randsfjorden. Her underholder KORK (Kringkastingsorkesteret) med det de selv benevner «Crossover kveld med forskjellige sjangere ispedd opera». Det vakre landskapet i kombinasjon med musikalsk kunst vil gjøre dette til en magisk opplevelse! Denne forestillingen vil bli sendt på TV som «Operafest Røykenvik Spesial NRKs Sommerkonsert 2023». Deretter tilbake til hotellet for overnatting.

Dag 2: Gran, Gardermoen, Skjetten

Avslappende frokost på hotellet. Så gjør vi oss kjent i nærområdet:

Søsterkirkene på Granavollen er et imponerende landemerke, og har en mystisk historie. To kirker ligger tett ved siden av hverandre. Tårnene deres danner utgangspunkt for kommunevåpenet i Gran. Vi blir med på omvisning hvor vi får høre den spennende historien.

Steinhuset, et middelalderbygg som det lokale bygdekvinnelaget har restaurert. Selv om restaureringen ikke var ferdig, ble Steinhuset tatt i bruk til kirkekaffe den 31. august 1969 i forbindelse med at Norges første kvinnelige prest, Ingrid Bjerkås, forrettet messe i Nicolaikirken. Både Bjerkås og Steinhuset trakk folk, og det var fullt av folk både ute og inne under serveringen. Vi får høre den spennende historien.

Deretter fortsetter turen til Sysselgården, som ligger midt i kulturlandskapet på Brandbu Hadeland. I dette nostalgiske miljøet finner vi Dåpstradisjons-museet hvor vi får servert lunsj bestående av hjemmebakt brød og godt pålegg! Vi får også lære om antikt dåpstøy og dåpstradisjoner.

Etter lunsj setter vi kursen til Forsvarets flytekniske museum ved Gardermoen. Samlingen består av nær 40 fly og gir et enestående innblikk i norsk militær flyging i krig og fred. Her finnes blant annet Norges første fly «Start» og uerstattelige klenodier fra annen verdenskrig.

Samtlige av Luftforsvarets jetjagere fra den kalde krigen er representert i samlingen. Vår omviser forteller den spennende historien (dersom dere ikke vil til flymuseet kan en eks besøke Jessheim nye kirke hvor Sandbrødrene har hatt ansvar for den kunstneriske utsmykningen).

Turen avsluttes med hyggelig middag på Olavsgaard i Skjetten.

Pris kr 4 400,- i dobbeltrom. Enkeltromstillegg: kr. 300,-. Betalingsfrist: 20. mai.

Påmelding til Berit Kjøge Næss innen 10.januar (telefon: 917 62 247. Mail: farmorberit@gmail.com ). Inkludert: Buss. En overnatting Hotell Hadeland, En frokost, To lunsjer, To middager, En konsertbillett. Inngang og omvisninger som beskrevet.

Prisen inkluderer ikke: Drikke til maten. Forsikringer.